DAVET ARAŞTIRMALARI MERKEZİ DERNEĞİ 
GENİŞLETİLMİŞ İSTİŞARE TOPLANTISI SONUÇ RAPORU

12 Mayıs 2024 tarihinde Önder Ankara Şubesi Toplantı salonunda gerçekleştirilen Davet Araştırmaları Merkezi (DAVAM) Derneği Genişletilmiş İstişare Toplantısı’nda davetin önündeki engeller konusu etrafında istişareler gerçekleştirilmiş ve DAVAM Derneği’nin çalışmalarının nasıl geliştirilebileceği tartışılmıştır. Dernek başkanlığı tarafından DAVAM Derneği’nin çalışmalarına dönük sunumların yapılmasının ardından Dr. Mehmet Sürmeli davetin kitleselleşmesinin önündeki engeller konusuna dair bir açılış konuşması gerçekleştirmişlerdir. Dr. Sürmeli davet konulu çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşları olmasına rağmen davetin kurumsal bir hale gelemediğine değinmiş, DAVAM Derneği’nin bu eksikliği giderme anlamında ortaya çıkan bir kurumsallaşma çabası olduğuna vurgu yapmıştır. 

Farklı illerden ve farklı meslek gruplarından katılımcıların olduğu genişletilmiş istişare toplantısı açılış konuşmalarının ardından “davetin kitleselleşmesi önündeki engeller” ve “davetin kurumsallaşması önündeki engeller” konulu iki oturum halinde devam etmiştir. Her iki oturumda gerçekleştirilen fikir alışverişlerinde özet olarak aşağıda maddeler halinde sıralanan görüşler beyan edilmiştir:

  • Davetin muhatap kitlelerine yönelik ihtiyaç analizleri yapılmalı; genç-yaşlı, kadın-erkek, kentli-köylü vb. grupların her birine yönelik farklı çalışmalar gerçekleştirilerek davetin bu gruplara nasıl ulaştırılacağı konusunda yol haritası çizilmelidir.
  • ARGE niteliğindeki bu çalışmalarda yapılacak çalışmanın hedefi, çerçevesi ve süresi net olarak belirlenip çalışma grupları görevlendirilmelidir.
  • Eğitim alanında merkezi sınavların davetin gençlere ulaştırılması üzerindeki etkisi konusunda çalışmalar yapılarak ilgili kurumlar bu konuda bilgilendirilmeli, davet faaliyetler bu bağlamda yapılandırılmalıdır.
  • Gençlere davetin ulaşmasında öğretmen gruplarından destek alınabilmesi için yüz yüze veya uzaktan öğretmen eğitimleri gerçekleştirilmelidir.
  • Gençlerin din algı ve yaşantısındaki sorunların erken dönemlerde başladığı gerçeğinden hareketle ortaokul ve lise dönemlerinden başlayarak öğrencilere dönük ilgi çekici ve onların yaş ve gelişim düzeylerine uygun olan izcilik, okçuluk, gezi gibi sportif ve sosyal etkinlikler planlanarak daveti onlara ulaştırmanın yolları aranmalıdır. Bu bağlamda aile ve öğrenci danışmanlığı gibi çalışmaların yapılması da düşünülmelidir.
  • Din ve davet dili aktüel hale getirilmelidir. 
  • Davetin daha geniş bir kitleye ulaşması için sosyal medyadan daha çok istifade edilmelidir. Bu anlamda kısa ama etkili, zamanın ruhuna da hitap eden bir usulle daha fazla içerik geliştirilmelidir.
  • Davetçi olarak yetiştirilecek kişilerin çok boyutlu olarak yetiştirilmesi gerekmektedir. Örneğin üniversitede davet çalışmalarında bulunacak olan davetçilerin entelektüel olarak donanımlı olmasının yanı sıra sosyal iletişimlerinin de güçlü olmasına özen gösterilmelidir.
  • DAVAM Derneği içerisinde bir gençlik biriminin kurulması konusunda çalışmalar yapılmalıdır.
  • Derneğin iletişim kanalları içerisindeki dilin de davetin özüne uygun bir kapsayıcılıkta olmasına dikkat edilmelidir.
  • Dernek içi aidiyet ve kaynaşmayı güçlendirmek için iftar, piknik, sohbet vb. sosyal etkinlikler daha fazla yapılmalıdır.
  • Davet konusuyla ilgili çalışanlar başta olmak üzere diğer ilgili sivil toplum kuruluşları ile ilişkiler devam ettirilip geliştirilmelidir.
  • Sosyal medya aktif kullanılmalı, profesyonel destekle yönetilerek içeriklerin oluşturulması dernek faaliyetlerinin kitlelere ulaşması için dijital kanalların canlı tutulması hususu değerlendirilmelidir.
  • Derneğin çalışmalarını finansal açıdan desteklemek için sponsor bulma, proje çalışmaları yoluyla ulusal ve uluslararası fonlardan istifade etme, kurumsal danışmanlık faaliyetlerinde bulunma gibi çalışmalar yapılması düşünülmelidir.